50 let odličnih rešitev
info@hidra.si   |  02 471-61-55  | 
Delovni čas pon-pet: 7:00-16:00, sob: 08:00-12:00

Hidravlične komponente

Funkcija hidravličnih črpalk je dovajanje tekočine ostalim komponentam hidravličnega sistema. Tlak se razvije kot reakcija na obremenitev. Torej, črpalka z močjo 5000 psi lahko vzdržuje pretok obremenitve 5000 psi. Hidravlične črpalke imajo gostoto moči približno desetkrat večjo od električnega motorja (po prostornini). Napajajo se s pomočjo električnega motorja,  ta pa je povezan z zobniki, pasovi ali prožno  sklopko za zmanjšanje vibracij.

hidravlicne-komponente1

Pogoste vrste hidravličnih črpalk za uporabo v hidravličnih strojih so:

  • Zobniška črpalka: poceni, trpežna, preprosta. Manj učinkovita, saj so stalni (fiksni) premiki primerni samo za tlake pod 20 MPa (3000 psi).
  • Loputna črpalka: poceni in preprosta, zanesljiva. Dobro za nizkotlačni izhod z večjim tokom.
  • Aksialna črpalka: Obstajajo različne izvedbe črpalke z osno batnico, vključno s ploščico za pomikanje in kontrolno kroglico. Najpogostejša je črpalka z zaslonko. Krmilna plošča s spremenljivim kotom povzroči, da se bati vrtijo na večjo ali manjšo razdaljo, kar omogoča spreminjanje izhodnega pretoka.
  • Radialna batna črpalka: običajno se uporablja pri zelo visokem tlaku in pri majhnih pretokih.

 

hidravlicne-komponente-2

Krmilni ventili

Usmerjevalni regulacijski ventili usmerjajo tekočino do želenega mesta. Običajno so sestavljeni iz tuljave znotraj ohišja iz litega železa ali jekla zunaj ohišja. Tuljava drsi na različne položaje v ohišju, kanali pa tekočino usmerjajo glede na položaj tuljave.

Hidravlični rezervoar

Rezervoar hidravlične tekočine zadržuje odvečno hidravlično tekočino, da sprejme spremembe volumna zaradi:

  • podaljšanja in krčenja cilindra,
  • temperaturne ekspanzije in
  • krčenja ter puščanja.

Ena poglavitnih nalog rezervoarja je tudi ločevanje zraka od tekočine. Deluje tudi kot akumulator toplote, ta pa pokrije izgube v sistemu pri uporabi največje moči. Naloga načrtovalcev je ta, da zmanjšajo velikost hidravličnih rezervoarjev, medtem ko upravljavci opreme vedno cenijo večje rezervoarje. Rezervoarji lahko pomagajo tudi pri ločevanju umazanije in drugih delcev iz olja, saj se bodo delci na splošno usedli na dno rezervoarja.

Hidravlična tekočina

Običajno je to naftno olje z različnimi dodatki. Nekateri hidravlični stroji zahtevajo požarno odporne tekočine, odvisno od uporabe. V nekaterih tovarnah, kjer pripravljajo hrano, se zaradi zdravja in same varnosti zdravja uporablja jedilno olje ali voda kot delovna tekočina. Poleg prenosa energije mora hidravlična tekočina mazati sestavne dele, suspendirati onesnaževalce in kovinske obloge za prevoz do filtra in dobro delovati na visokih temperaturah.

hidravlicna-tekocina

Hidravlični filtri

Filtri so pomemben del hidravličnih sistemov, ki odstranjujejo neželene delce iz tekočine. Mehanske komponente ob delovanju proizvajajo kovinske delce, ki jih odstranjujemo s pomočjo filtrov.

Hidravlične cevi

Cevi imajo različne velikosti za različne tlačne razpone, s standardnimi premeri do 100 mm. Hidravlična cev se uporablja v primeru, če standardne cevi niso dovolj zmogljive. Na splošno se uporabljajo za nizki tlak. Hidravlične cevi se razvrščajo po tlaku, temperaturi in združljivosti hidravličnih tekočine.

31777086 - hydraulic pressure pipes system of construction machinery