50 let odličnih rešitev
info@hidra.si   |  02 471-61-55  | 
Delovni čas pon-pet: 7:00-16:00, sob: 08:00-12:00

Zgodovina hidravličnih strojev

Beseda hidravlika izvira iz Grčije in predstavlja tehnologijo in uporabno znanost. Beseda "hidravlika" izvira iz grške besede ὑδραυλικός (hydraulikos), ki pa izvira iz ὕδωρ (hydor, grško za vodo) in αὐλός (aulos, kar pomeni cev). V svoje delovanje vključuje kemijo, inženirstvo in druge vede ki vključujejo mehanske lastnosti.

Hidravlični stroji za opravljanje dela potrebujejo moč tekočine. Dober primer tega so stroji, ki jih uporabljajo v kmetijstvu ali stroji za težka gradbena dela. Hidravlika ima veliko podobnosti s pnevmatiko, slednja za svoje delovanje uporablja plin. Teoretični okvir delovanja hidravlike sestavlja aplikacije, ki s pomočjo tekočin prenašajo, nadzirajo in ustvarjajo moč pod tlakom. Hidravlika se lahko primerja tudi z ožiljem človeškega telesa. Oba sistema za delovanje potrebujeta tekočino in pritisk. Hidravlika ima svoj izvir tudi v naravi kot je delovanje rek, jezer in morja.

 

Kot smo že omenili se hidravlika uporablja predvsem v težki industriji kot so gradnje in kmetijstvo. V takšnih vrstah strojev se hidravlična tekočina črpa v različne hidravlične motorje in jeklenke. Pritisk se porazdeli glede na obstoječi upor v stroju. Tekočina se neposredno ali samodejno nadzira s pomočjo regulacijskih ventilov in se distribuira skozi cev.

Hidravlični sistemi, tako kot pnevmatski sistemi, temeljijo na Pascalovem zakonu. Ta zakon navaja, da bo vsak tlak znotraj zaprtega sistema enak pritisk oddajal povsod in v vse smeri. Hidravlični sistem ne uporablja stisljivega plina ampak tekočino za svoje delovanje.  Priljubljenost hidravličnih strojev je posledica zelo velike količine moči, ki jo je mogoče prenesti skozi majhne in ​​prožne cevi. S pomočjo visoke gostote moči, širokega niza pogonov in velikega števila sil je mogoče doseči pritisk na relativno velikih območjih. Ena od pomanjkljivosti v primerjavi s stroji, ki uporabljajo zobnike in gredi je, da vsak prenos moči povzroči nekatere izgube zaradi upora toka tekočine skozi cevovod. V naslednjem odstavku vam želimo predstaviti začetke uporabe napredne hidravlične tehnologije.

Joseph Bramah je patentiral hidravlično stiskalnico že leta 1795. Njegov zaposlen Henry Maudslay je predlagal uporabo usnja za ovoj. Zaradi vrhunskih rezultatov, je hidravlična stiskalnica na koncu izpodrinila parno kladivo za kovanje kovin.

Hidravlično moč so uporabljali za upravljanje žerjavov in drugih strojev v britanskih pristaniščih in drugod po Evropi. Največji hidravlični sistem je bil v Londonu. V proizvodnji Bessemer steam se je intenzivno uporabljala hidravlična moč. Hidravlično moč so uporabljali tudi za dviganje zapornic, kanalov in mostov. Nekateri od teh sistemov so ostali v uporabi tudi v dvajsetem stoletju.

Pomnoževanje sile in navora

Temeljna značilnost hidravličnih sistemov je:

  • zmožnost uporabe sile ali množenja navora na enostaven način,
  • uporaba sile neodvisno od razdalje med vhodom in izhodom,
  • napredna tehnologija, ki ne potrebuje mehanskih prestavah ali ročajev,
  • spreminjanje učinkovitih območij v dveh povezanih valjih

V običajnih primerih se hidravlična razmerja kombinirajo z razmerjem med mehansko silo in navorom za optimalne konstrukcije strojev, kot so premiki ogrodja in gonilni mehanizmi za bager.